Carne de vită în sos de coniac

Ingrediente:

·         1 kg carne de vită (costiţă),

·         100 g cognac,

·         2 linguri de unt,

·         ½ pahar ulei,

·         1 lingură făină de grîu,

·         sare,

·         piper negru măcinat.

Pentru garnitură:

·         4 pere,

·         2 pahare de vin alb sec,

·         5-6 cuişoare,

·         piper negru,

·         cuişoare englezeşti boabe,

·         2 linguri zahăr.

Mod de preparare:

Carnea se taie în 4 bucăţi (cîte o bucată la o porţie). Se bate uşor, se sărează şi se piperează. Se prăjeşte într-o tigaie cu ulei încins pînă la obţinerea unei cruste rumene, se toarnă coniacul, se căleşte cu capac la foc domol timp de 15-20 minute. Se adaugă untul, făina prăjită un pic, se amestecă, apoi se lasă să se călească pînă se îngroaşă.

A se servi cu pere în vin.

Prepararea perelor în vin: Aduceţi vinul pînă la fierbere, adăugaţi zahăr, piper, cuişoare, fierbeţi la foc domol 5 minute. Adăugaţi perele întregi cu coajă în marinata gata. Fierbeţi la foc domol 10-15 minute pînă se înmoaie, lăsaţi-le să se răcească în marinată.